tiistai 15. joulukuuta 2015

Salainen leivontaystävä: joulukuun paketti

Viime viikon leikkauksen jälkeen sain kuulla, että salaisen leivontaystäväni toinen paketti odottaisi postissa. Torstaina sain viimein paketin haettua ja viikonloppuna jo kokeilinkin yhtä mukana olleista ohjeista. Tietokoneen ruudun tuijottaminen ei vaan oikein vieläkään tunnu hyvältä.

Mausteinen suklaaperunakakku
Paketista löytyi edellisen kuukauden tapaan kaikenlaista kivaa. Jouluherkut -lehti, suklaata, hasselpähkinäjauhetta, piparkakkumaustetta , kynttilöitä, pienen piparkakkumökin kaavat, pieni paketti sekä pari käsinkirjoitettua ohjetta, joista Mausteinen suklaaperunakakku kuulosti niin eksoottiselta, että pääsi heti kokeiltavaksi.

Salaisen leivontaystävän joulukuun paketti
Kakkuun liittyi useampia minulle vieraita elementtejä, esimerkiksi keitetyn perunan käyttö makeassa leivonnassa oli minulle ihan uutta ja hieman pohdin sitäkin, miten suklaan, piparkakkumausteen ja omenamehun yhdistelmä mahtaisi toimia. Yksi niistä syistä miksi liityin salainen leivontaystävä -rinkiin oli nimenomaan halu kokeilla jotain uutta, joten innolla tartuin haasteeseen.

Kakun tekemiseen liittyi melko monta vaihetta verrattuna vaikkapa Äidin itämaiseen ihmekakkuun, mutta ei mitään erityisen vaikeaa kuitenkaan. Annos vaikutti minusta suurelta, mutta mahtui sitten kuitenkin hyvin ihan normaalikokoiseen kakkuvuokaan.


Mausteinen suklaaperunakakku

200 g jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
200 g tummaa suklaata
200 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl hienoa sokeria
4 keltuaista
70 g hasselpähkinäjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1-2 tl piparkakkumaustetta
1 dl omenatäysmehua
4 valkuaista

Kuori ja paloittele perunat. Keitä kypsiksi, valuta ja survo lämpimänä soseeksi. Anna jäähtyä.
Paloittele suklaa ja sulata se. Anna jäähtyä hieman.
Voitele ja jauhota kakkuvuoka.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuiaiset voi-sokeri-vaahtoon yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Lisää seokseen suklaa, perunasurvos, keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä omenamehu.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto pienissä erissä varovasti sekoittaen kakkutaikinaan. (Kakkutaikina oli ennen valkuaisvaahtoa mielestäni kovin paksua, mutta valkuiaiset löysensivät sitä mukavasti.)
Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 50-60 minuuttia.

Perunaa kakun ainesosana pelkäsin ihan turhaan. Kun taikinaan lisää 200 g tummaa suklaata, niin eipä siinä enää peruna maistu :) Kakusta tuli rakenteeltaan mehevää ja tuhtia, ei niin kuivaa ja murenevaa kuin kuivakakut monesti ovat. Makua on vaikea kuvata, minulle siitä tuli mieleen minttusuklaa, Mies puhui siirapista. Sanoisin kuitenkin, että jos rakastat tuhtia suklaakakkua, niin kokeilemisen arvoinen ohje.

Kakun lisukkeeksi sopii ripauksella kanelia maustettu kermavaahto ja jouluinen kardemummakahvi.

 


3 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia ja kakku kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta...

    VastaaPoista
  2. Moi.
    Jouluisia tarvikkeita,empä olis uskonu,että perunaakin voi käyttää kakkkuun.Mutta ilmeisesti voi.

    VastaaPoista
  3. Ihanaa että Paketti oli mieluinen ja että kokeilit noin nopeasti reseptiä =) Itse mietin että jos tuota kakku ohjetta kokeilisi tässä talven aikana. Seuraavaa pakettia mietin kovasti.

    T:SLY:si

    VastaaPoista