torstai 24. maaliskuuta 2016

Karitsanlihapyörykät

Jokin aika sitten tuli vastaan mahdollisuus ostaa puolikas karitsa. Kotimainen luomukaritsa. Kun hintakin tuntui olevan kohdallaan, niin päätimme tarttua tilaisuuteen. Viikko sitten haimme karitsan, valmiiksi paloiteltuna ja pakattuna tietenkin. Nyt pakastimessa odottaa noin kymmenen kiloa karitsanlihaa.

Osa lihasta oli jauhettu valmiiksi jauhelihaksi, joten päätin, että tänään ruokalistalla olisi karitsanlihapyöryköitä. Jotenkin se tuntui sopivan näin pääsiäisen aloitukseen.


Karitsanlihapyörykät

400 g karitsanjauhelihaa
400 g naudanjauhelihaa
sipuli
2 rkl ruokaöljyä
valkosipulinkynsi
2 tl suolaa
reilusti jauhettua mustapippuria tai pippurisekoitusta
puoli nippua persiljaa pieneksi silputtuna
(fetajuustoa)
(rosmariinia)
voita / öljyä paistamiseen

 Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Laita öljy ja sipulit paistinpannulle ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat kypsiä.
Laita lihat ja mausteet astiaan ja sekoita huolellisesti (käsi on tässä hyvä työkalu).
Muotoile kylmällä vedelle kostutetuin käsin mureketaikinasta haluamasi kokoisia lihapyöryköitä.
Ruskista pyörykät paistinpannussa voin ja öljyn seoksessa ja anna sen jälkeen kypsyä miedossa lämmössä.

Voit halutessasi laittaa lihapyöryköiden sisään pienen nokareen fetajuustoa ennen kypsentämistä.
Rosmariinia voi lisätä paistamiseen käytettävään rasvaan antamaan makua.


Itse lisäsin puoleen pyöryköistä tuota fetajuustoa ja toisen puolen paistoin rosmariinilla maustetussa öljyssä. Mietin joskus ennen joulua, että miten tuoretta rosmariinia voisi säilöä, ja löysin netistä vinkin pakastaa rosmariini jääpalamuotissa öljyyn upotettuina. Päätin kokeilla vinkkiä ja tänään vihdoin kaivoin pakastimesta nuo rosmariini-öljykuutiot. Hyvin toimii!

Rosmariinia voi kätevästi säilöä öljyyn pakastettuna
Karitsanlihapyöryköiden seuraksi sopii hyvin sitruunainen jogurttikastike. Lisäksi vaikkapa riisiä, couscousia tai valkosipulikermaperunoita. Ja tietysti hyvää salaattia.

Sitruunainen jogurttikastike
(noin kahden hengen annos)

2 dl turkkilaista jogurttia
1-2 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan)
ripaus suolaa
hippunen mustapippuria

Sekoita kaikki aineet keskenään. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Kastike saa olla sitruunaisen kirpeää.


  

1 kommentti:

  1. HEI,
    Oikein hyvä idea pakastaa rosmariinit.Pyörykät näyttävät kyllä herkullisilta,mutta itse en pysty syömään lammasta ollenkaan,mutta niille jotka syövät,varmaan hyvä ohje.
    Hyvää pääsiäistä sinnekin.

    VastaaPoista