lauantai 17. syyskuuta 2016

Keittiössä tuoksuu omenoilta


Olen aina pitänyt syksystä. Tummuvat illat, viilenevä sää, kauniit kuulaat aurinkoiset päivät ja luonto pukeutuu upeisiin väreihin. Mitä muuta sitä voisi kaivata? Lisäksi tulee sellainen olo, että voi ihan luvan kanssa hautautua peiton alle sohvannurkkaan lukemaan hyvää kirjaa :)

Yksi syksyn hyvistä puolista on tietysti satokausi. Kauppojen vihannesosastot pursuvat kauniita tuoreita ihanuuksia. Mitähän siitä kurpitsasta tänä vuonna tekisikään. Mutta ei kurpitsaan vielä, vaan ensin omenat.


Meillähän oli vielä keväällä ihan oma omenapuu pihalla, mutta se kaadettiin kesällä, koska se osoittautui sairaaksi. Onneksi näillä kulmilla kaikkien pihat tuntuvat täyttyvän omenoista ja ihana naapuri viereiseltä kadulta halusi jakaa satoaan meillekin. Niinpä kotiuduin koiralenkiltä mukanani kaksi sangollista omenoita.

Heti ensimmäisenä iltana ryhdyin tekemään omenasosetta ja siihen upposikin helposti yksi sangollinen omppuja. Vanha ystäväni joskus vuosia sitten kehotti laittamaan omenat uuniin ja hauduttamaan niitä siellä pitkään ja tähän neuvoon luotin nytkin. Lopputuloksena upean aromikas sose, joka maistuu jopa minulle vaikka en normaalisti omenahillon ystävä olekaan.


Omenasose uunissa

 2 kg kotimaisia omenoita
1 sitruuna
2 kanelitankoa
500 g hienoa sokeria
500 g fariinisokeria

Pese omenat, poista siemenkota ja pilko pienehköiksi lohkoiksi.
Laita omenat muiden ainesten kanssa uuninkestävään kannelliseen astiaan. Sekoita huolella.
Laita astia kylmään uuniin ja uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Anna soseen olla uunissa pari tuntia kunnes omenat ovat kunnolla pehmenneet. (Sekoita välillä.)
 Soseuta omenat sauvasekoittimella (muista ottaa kanelitangot pois sitä ennen).
Laske uunin lämpötilaa ja laita sose takaisin uuniin hautumaan.
Purkita kuuma sose puhtaisiin lasipurkkeihin, kun et jaksa enää odottaa :) 
(Sose on periaatteessa valmista jo siinä vaiheessa, kun soseutat omenat, mutta sen maut syvenevät ja se saa kauniin punertavan värin hautuessaan.)



Tänään päätin sitten tehdä omenapiirakkaa. Ohje oli yksi erikoisimmista, jota olen kokeillut, mutta lopputulos oli maistuva. Ja omenapiirakan kanssa maistuu tietysti aina hyvä vaniljajäätelö.

Omenapiirakka

 4 pientä hapokasta omenaa
200 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl hienoa sokeria
1 dl fariinisokeria
3,5 dl kaurahiutaleita
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kermaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa

Vatkaa voi ja hieno sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe keskenään ja lisää seos voi-sokeri-vaahtoon.
Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi.
 Jaa taikina kahteen osaan. Lisää toiseen puoliskoon kerma ja sekoita taikinaksi. Painele taikina 20*30 kokoisen voidellun vuoan pohjalle. (Vaihtoehtoisesti voit laittaa vuokaan leivinpaperin voitelun sijaan.)
Sekoita omenat, fariinisokeri ja mausteet taikinan toiseen puoliskoon. Painele seos vuokaan.
Paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia.

 

4 kommenttia:

  1. Moi.
    Oi omenahilloa.pitäis kokeilla ,kunhan saan omenoita,sanovat että vuosi on ollut hyvä,olen kuullu ,että keittämällä ei tarvitse edes sokeria laittaa,sokeroituu itsestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla niin että omenoiden luontaiset sokerit jotenkin aktivoituu kun niitä kypsennetään, tomaateilla on ilmeisesti sama

      Poista
  2. Tänään tein tuolla ohjeella ekan syksyn omenapiirakan ja oli hyvää :P Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau :) Nopeasti on meilläkin piirakka vähentynyt, kuvittelin että siitä riittää pakastimeen mutta eipä taida riittää :)

      Poista