tiistai 6. joulukuuta 2016

Joulukalenterin luukku numero 6: tyrni- ja puolukkamarmelot

Punaisia puolukkamarmeloita
Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille!

Salaisen leivontaystävän marraskuun paketissa oli mukana tyrnimarmeloiden ohje. Päätin tehdä tyrnimarmeloiden lisäksi myös puolukkamarmeloita, kun asiaan ryhdyin :) Marmeladikarkkien tekeminen on ihan superhelppoa, hyydyttämiseen käytetään agar-jauhetta, makuaineeksi mehua ja sokeria.


Keltaisia tyrnimarmeloita
Agar agar (tai agar tai agar-agar) on leväpohjainen hyytelöimisaine, joka sopii vegaaneillekin ja jota ilmeisesti käytetään elintarviketeollisuudessa varsin yleisesti. Jo pieni määrä riittää hyydyttämään nesteen, joten kannattaa seurata ohjeita tarkkaan. Agarin etu liivatteeseen verrattuna on, että se pitää muotonsa myös huoneenlämmössä eikä lopputulos sula yhtä helposti kuin liivatetta käytettäessä. Tämän ohjeen vaikein osuus oli agarin hankkiminen, kyselin sitä parista apteekista ennenkuin tärppäsi. Agaria saa siis apteekeista, mutta ilmeisesti myös joistakin hyvin varustelluista ruokakaupoista ja netin leivontapuodeista.


Marmelot ennen sokerikuorrutusta
Tyrnimarmelot

 250 g hienoa sokeria
2 dl vettä
0,5 dl vahvaa tyrnimehua
7 g agar-jauhetta
(0,5 tl sitruunahappoa)
(hienoa sokeria marmeladien koristeluun)

Kuumenna vesi, sokeri ja mehu kattilassa kiehuvaksi (ei haittaa vaikka kiehuisi hetken, kunhan sokeri sulaa).
Lisää sitruunahappo, jos käytät sitä.
Ripottele agar-jauhe kattilaan vähän kerrallaan ja sekoita samalla huolellisesti. Keitä seosta kaksi minuuttia.
Kaada seos laakeaan astiaan hyytymään (esim. yön ajaksi). Astia kannattaa vuorata leivinpaperilla tai kelmulla.
 Kumoa hyytynyt marmeladi leikkuulaudalle ja leikkaa siitä haluamasi kokoisia paloja. (Tai ota muoteilla erilaisia kuvioita.)
Anna marmeladien kuivahtaa ja kierittele sokerissa.

Kiitos siskolle muoteista :)
Puolukkamarmeloita saat korvaamalla tyrnimehun vahvalla puolukkamehulla. Seosta kannattaa maistaa ennen agarin lisäämistä, jos sokeri tuntuu peittävän mehun maun, niin lisää mehua. Tärkeää: lisää agar-jauhe vähän kerrallaan ja sekoita kunnolla. Muuten marmeladiin voi tulla agar-klimppejä. Ja vielä viimeiseksi, valmiiksi leikattujen makeisten pinnan kannattaa antaa kuivahtaa rauhassa, muuten koristesokeri sulaa kosteaan pintaan. Vaarallista tämä ei ole, mutta vaikuttaa makeisten ulkonäköön.

Marmeloiden pitäisi säilyä muutamia viikkoja, joten näitä voi jo hyvin alkaa valmistaa jouluksi.


5 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä postaus, onnistuneet makeiset!
    (Olisitpa Lf -jäsen Ü, joulukuun haaste on juuri makeiset !)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tein tuossa aiemmin vaahtokarkkeja, nämä oli niihin verrattuna superhelppoja vaikka ei nekään mitenkään vaikeita olleet

      Poista
  2. Ihania!!! <3 t. ystäväsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja minua ilahduttaa suuresti ettei näissä ole edes mitään väri- tms. aineita, väritkin ihan suoraan tyrnistä ja puolukoista

      Poista
  3. Moi.
    Mistä saa agar-jauhetta?.Ovat jouluisia suupaloja.

    VastaaPoista