tiistai 31. tammikuuta 2017

Leivotaan kauraleseistä: suolaista ja makeaa

Mysteeriesine
Salaisen leitontaystävän tammikuun paketissa oli mukana kauraleseitä. Heti leseet nähtyäni tiesin, että nyt on aika leipoa Sannin karviaisrahkapiirakkaa, jonka salainen ainesosa nämä leseet ovat. Paketissa oli myös ohjevihkonen, josta löytyi kaurapuurorieskojen ohje. Nämä molemmat leipomukset tulivat tehtyä ja nautittua jo tovi sitten, mutta sitkeä migreeni palasi, joten en ole aiemmin saanut kirjoitettua niistä.

Mutta ennenkuin menen kauraleseiden maailmaan, haluaisin esitellä mysteeriesineen (kuva tuolla ylhäällä), joka oli myös salaisen leivontaystävän tammikuun paketissa, mutta unohtui sen esittelystä. Kertokaa minulle, mihin tuo oikeasti on tarkoitettu?

Helpot kaurapuurorieskat

2 dl kaurapuuroa
1 dl rahkaa, piimää tai kermaviiliä
1 muna
1/2 tl suolaa
ripaus sokeria
1 rkl vapaavalintaisia siemeniä, esim. seesaminsiemeniä
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kauraleseitä
2,5 dl vehnäjuhoja

Sekoita keskenään kylmä puuro, neste, muna, suola, sokeri ja siemenet.
Lisää leivinjauhe ja leseet jauhojen joukkoon ja lisää puuromassaan.
Lusikoi taikina kolmeksi keoksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Painele keot jauhoja apuna käyttäen litteiksi leiviksi.
Ripottele päälle hieman siemeniä tai kaurahiutaleita.
Paista 250 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä.

Nämä kaurapuurorieskat ovat tosiaan helppoja tehdä ja maistuvat vaikkapa iltateellä voin ja juuston kanssa. Rieskat ovat ehdottomasti parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen hieman lämpiminä.
Sannin karviaisrahkapiirakka
(pieni) uunipellillinen

Pohja
250 g sulatettua voita
3,5 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
1 prk kermaviiliä
2 munaa

Päälle
Karviaishilloa (tai muuta voimakasmakuista hilloa)

Rahkaseos
2 prk maitorahkaa
sokeria & vaniljasokeria maun mukaan
3 munaa

Sekoita pohjan muut aineet sulan voin joukkoon (älä vatkaa turhaan, vain kunnes ainekset ovat kunnolla sekaisin). 
Levitä taikina leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle.
Levitä hillo taikinan päälle ohueksi kerrokseksi.
Sekoita rahkaseoksen ainekset keskenään ja kaada seos hillon päälle.
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Rahkaseokseen tarvittavan sokerin määrä riippuu paljon hillosta, minun käyttämäni hillo oli aika hapanta, joten laitoin rahkaseokseen reilusti sokeria. Jos käytät makeaa hilloa, niin silloin rahkaseoksessa voi olla vähemmän sokeria.

Ei tämäkään ohje mikään vaikea ole, piirakka syntyy nopeasti ja on todella hyvää. Kauraleseet tuovat pohjaan oman ihanan lisänsä.


6 kommenttia:

  1. Hei, Helena!
    'Mysteerisi' on esim. paperi/reseptiliitin ja se voi olla vaikka pyykkipoika tarvittaessa, patalapun roikottaja....nämä keksittiin just' Furion kanssa aamulenkillä. Hieman koosta riippuen monta käyttöä Ü

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain tuollaista mekin ideoitiin :)

      Poista
    2. Moi.
      Outo kapistus,ei ole mulle vastaan tullut.Noita kaurapuuroriesoja vois kokeilla,kun aina jää vähän kaurapuuroa aamulta.
      Karviais piirakkaan tarttis karviais marja sosetta,onkkohan myynnissä?

      Poista
  2. Laitapa kattilan reunalle niin siinä pysyy vaikka kauha 😉

    VastaaPoista
  3. Laitapa kattilan reunalle niin siinä pysyy vaikka kauha 😉

    VastaaPoista
  4. ...tuo seuraa salainen kaverimme, MinttuMaaria, on itseasiassa ihan oikeassa...siihen 'mysteeri' on oikeasti suunniteltu!

    VastaaPoista